HOME » 017 EERSTE NEDERLANDSE AB/DL WINKEL

Eerste Nederlandse winkel voor ab/dl scene al in de 80er jaren

Velen binnen de ab/dl scene hebben het idee dat de eerste Nederlandse winkel die zich richt op de ab/dl scene een van de 2 huidige webwinkels is. En nu zullen zeker een paar figuren met grootheidswaanzin bij AB-DL-TB Club wel een verschrikkelijk minderwaardigheidscomplex krijgen als we mededelen dat dit dus niet het geval is zodat we ze meteen even van hun droom en het idee kunnen afhelpen dat AB-DL-TB Shop dus niet de eerste was en is wat zeker voor hun erg teleurstellend zal zijn maar dit zijn nu eenmaal de feiten.

Deze eer van eerste ab/dl gerichte winkel gaat naar Massad Shop bij sommigen misschien wel bekend van het SM tijdschrift Massad. Al reeds eind jaren 70 van de vorige eeuw verkocht de toenmalige eigenaar die destijds een winkel had onder de naam Tijdschrijftenhandel Noord waar men terecht kon voor de krant en diverse tijdschriften of beter gezegd de bekende wekelijkse roddelblaadjes. Maar de hoofdzaak was eigenlijk dat men voornamelijk tweede hands boeken en stripboeken inkocht en verkocht. En achterin deze tijdschriften handel in een aparte ruimte verkocht de toenmalige eigenaar seks artikelen en seksboekjes veelal fetisj en sm gericht.

Tijdschriftenhandel Noord was destijds gevestigd aan de Zaagmolendrift in de wijk het Oude Noorden in Rotterdam een  achterstandswijk zoals ze dat heden ten dagen zouden noemen met destijds veel oude panden die eigenlijk toen al bestemd waren voor de sloop en in een zo een pand zat dus deze tijdschriften handel zegt ook onze beheerder welke zegt daar voorheen meerdere keren per week te zijn geweest voor zijn werk destijds als bezorger van pakketten maar ook als verzamelaar van stripboeken destijds. Want zegt deze aan de buitenkant was niets te zien van dat ze er ook seks en fetisj artikelen verkochten achterin de winkel in een aparte ruimte die men niet eens zag als men het niet wist. Want zegt onze beheerder in die tijd was ik nog niet als adultbaby actief dus was ik ook niet op de hoogte van het aparte gedeelte achterin de tijdschriften handel waar men seks en fetisj artikelen verkocht in een apart gedeelte mede ook omdat je in die tijd nog een seksshops laat staan winkels had waar men terecht kon voor fetisj of sm spullen.

Onze beheerder zegt ik ben eigenlijk pas bij tijdschriftenhandel Noord terecht gekomen midden jaren 90 van de vorige eeuw toen ik net was begonnen met het adultbaby gebeuren en ik tijdens de bijeenkomst in Rotterdam werd gewezen op de Massad Shop die gevestigd was binnen tijdschriftenhandel Noord en je even bij de kassa moest zeggen dat je voor Massad Shop kwam en dan werd je doorverwezen naar de ruimte achterin waar een deur was waardoor alle bezoekers dachten van daar zal wel een opslag zijn maar daar was dus Massad Shop gevestigd en verkocht men destijds veel seks artikelen veelal op fetisj en sm gericht dus veel lak en  leer zullen we maar zeggen waarvan onze beheerder ook zegt iets waar ik totaal niks mee had of heb. 

Maar zegt onze beheerder inderdaad men had naast het bekende leer en lak materiaal voor de fetisj en sm scene ook enkele artikelen gericht op het adultbaby gebeuren wat zeker voor die tijd uniek en erg apart was mede daar ze in Nederland niet of nauwelijks nog van het adultbaby gebeuren hadden gehoord en internet net  in opkomst was. Al snel bleek dat veel adultbaby kleding door de toenmalige eigenaar van de Massad Shop werden geïmporteerd uit de Verenigde Staten met name afkomstig van destijds DPF en vanuit Duitsland en dan spreken we over Kunzmann welke heden ten dagen nog steeds bestaat en zeker geen onbekende is op het gebied van fetisj kleding waaronder ook adultbaby kleding. We kunnen ook zeggen dat de prijzen behoorlijk hoog waren mede doordat het import was maar ook omdat het zeer uniek te noemen was in die tijd zeker voor Nederland moest men toch al snel voor een rompertje op bedragen destijds van ruim 150 gulden rekenen nu een slordige €70 en voor ene pyjama met voeten met baby of kinderlijke print was je toen toch wel zo een bedrag van 300 tot 400 gulden kwijt een slordige €140 tot €180 bedragen waarvan nu zal zeggen ben je wel lekker al we ze ook wel voorbij zien komen bij sommige bedrijven en we ook meteen kunnen zeggen dat zeker Kunzmann forse prijzen rekent voor fetisj kleding zelfs anno 2019 nog.

Ook verkocht Massad Shop zowel Amerikaanse als Duitse bladeren speciaal voor de ab/dl scene een daarvan is babygum een Duitstalig blad welke zeer zeker de moeite van het lezen waard is.

Tijdschriftenhandel Noord ging in 2002 failliet echter de Massad shop ging verder maar richtte zich steeds meer op de doelgroep liefhebbers van BDSM waardoor zoals onze beheerder zegt ze niet meer interessant waren voor de adultbaby scene omdat ze geen kleding meer verkochten ook omdat anderen de zaak hebben overgenomen en deze mensen zich alleen maar bezig houden met BDSM. Ze hebben nog een tijdje op diverse andere locaties in Rotterdam gezeten maar wat onze beheerder heeft begrepen zijn ze nu alleen nog actief als webwinkel en distributeur van bladeren voor de BDSM scene en het enige wat ze nog met de adultbaby scene hebben is dat je via hun webwinkel het blad Babygum kunt bestellen welke bedoeld is voor de ab/dl scene waarvan adultbabyspeelparadijs zegt leuk maar dit blad is ook rechtstreeks te bestellen via internet bij webshops welke zich wel richten op de adultbaby scene zoals de uitgever zelf in Duitsland waarover elders op onze website meer informatie.