Terugblik en herinneringen aan luierbijeenkomst in Rotterdam

We moeten al weer zo een slordige 25 jaar terug in de tijd als we het gaan hebben over de eerste luierbijeenkomst in Nederland namelijk die in Rotterdam welke destijds om de 2 maanden werd georganiseerd en waar echt iedere adultbaby destijds naar uitkeek mede daar het de enige bijeenkomst was in Nederland en ook slechts om de 2 maanden werd georganiseerd. Anno 2019 is het zo dat er iedere maand een bijeenkomst plaats vindt en vaak nog meerdere bijeenkomsten ook op diverse locaties veelal in de randstad en zelfs ook in Vlaanderen.

Net als nu was ook de bijeenkomst in Rotterdam destijds we praten nu over midden jaren 90 van de vorige eeuw voor zowel adultbaby's als voor luierliefhebbers waarbij we moeten opmerken dat het overgrote deel van de bezoekers destijds ook al luierliefhebbers waren waarbij adultbabyspeelparadijs meteen opmerkt dat het destijds nog wel kon dat beide belevingswerelden die naar onze mening enorm ver uit elkaar liggen  gezamenlijk bijeen kwamen mede daar het toen een zeer klein groepje veelal vaste bezoekers was welke respect hadden en toonden voor elkaars belevingswereld. Hetgeen nu anno 2019 eigenlijk niet meer denkbaar is wat eigenlijk al rondom de eeuwwisseling is ontstaan doordat destijds al een kleine groep luierliefhebbers die het dragen van luiers combineerden met bdsm steeds meer de overhand gingen nemen en min of meer veel bijeenkomsten voor luierliefhebbers en adultbaby's steeds meer naar hun hand gingen zetten en dus de bijeenkomsten steeds meer bdsm gericht werden en er dus weinig of eigenlijk totaal geen ruimte meer was voor de belevingswereld van een adultbaby.

In die tijd waar de bijeenkomst in Rotterdam actief was namelijk midden jaren 90 van de vorige eeuw tot rondom de eeuwwisseling waren er nog niet zo veel adultbaby's en was zo een bijeenkomst uniek te noemen en kwamen de bezoekers vanuit het gehele land op zondag naar Rotterdam om met gelijkgestemden te praten over het adultbaby zijn en  het dragen van luiers onder het genot van een drankje. Waarbij de meeste bezoekers in een luier en plastic broekje en sommigen als baby gekleed rond de bar rond hingen want een rollenspel werd er destijds niet gespeeld.

In die tijd was het ook al zo dat voor veel adultbaby's het toch ook al een moeilijke stap was om voor het eerst naar een luierbijeenkomst te gaan dat was wat onze beheerder regelmatig hoorde in die tijd niet alleen van bezoekers als ze voor de eerste keer naar de bijeenkomst kwamen maar ook via de chat hoorde deze dat veel adultbaby's het heel moeilijk vonden om voor het eerst naar een luierbijeenkomst te gaan. Onze beheerder zegt dit zelf ook te hebben gehad om voor het eerst naar een luierbijeenkomst te gaan maar zegt ook dat hij wel vindt dat het destijds toch wat eenvoudiger was om de toch zeer moeilijke stap te maken om een luier bijeenkomst te bezoeken dan heden ten dagen want anno 2019 worden helaas de meeste bijeenkomsten gehouden in locaties welke veelal bdsm gericht zijn zoals fetisj café of SM club waardoor wij zeggen dat het ons inziens een nog moeilijker en grotere stap voor velen zal zijn dan in het verleden om een bijeenkomst te bezoeken voor de eerste keer.

De bijeenkomst in Rotterdam werd destijds gehouden in het pand van de Rotterdamse Vereniging tot Seksuele Hervorming aan de Schiedamsesingel vlakbij het centrum van Rotterdam en op een locatie waar veel bars, clubs en discotheken zaten welke zich voornamelijk richten op de homo en lesbische scene. Het pand waar de bijeenkomst plaatsvond was een normaal pand welke er aan de buitenkant niet uit zag als een fetisj café, sm club. Het enige wat misschien opviel was de knal rode deur en dat het pand nog schever stond dan de toren van Pisa en waarschijnlijk je het idee had van dat het elk moment kon instorten want zo slechte staat was het pand destijds al. Men belde aan en dan werd de deur geopend door de organisatie en moest men 2 hele steile trappen op die vaak alleen verlicht waren door een soort nood verlichting en je hoorde de trap gewoon kraken als je naar boven of beneden ging maar het had ook wel wat en op de 2e verdieping was dan de bijeenkomst. 

Als je voor het eerst kwam was de organisator een zekere Bert die je welkom heette en een kop koffie aanbood en je een en ander vertelde over het hoe en wat tijdens de bijeenkomst en daarna kon je dan je om kleden door een luier om te doen en desnoods je adultbaby kleding er over aan te trekken waarna je dan aan de bar of in een zithoek ging zitten met een drankje en al snel waren er andere bezoekers die met je begonnen te praten en al snel ontstonden er dan gesprekken en wisselden men gegevens uit over luiers maar ook adressen waar je het beste adultbaby kleding kon verkrijgen. Ook was er tijdens de bijeenkomst destijds iemand uit Oostende in België een zekere Wilfried die adultbaby kleding en plastic broekjes maakte en verkocht tijdens de bijeenkomst.

Af en toe bracht iemand een video of dvd mee op het gebied van luierliefhebbers of adultbaby gebeuren die dan met de bezoekers bekeken werd onder het genot van een drankje. Het spelen van een rollenspel door adultbaby's gebeurde tijdens deze bijeenkomst dan ook niet mede ook omdat er gewoon geen spel materiaal aanwezig was destijds maar ook de luierliefhebbers deden daar geen rollenspel. Het was eigenlijk niet meer dan een bijeenkomst een soort huiskamer bar gevoel waarbij de bezoekers dan in luiers en sommigen als baby of peuter uitgedost rond liepen.

De sfeer was er altijd gezellig mede door de organisator Bert en zijn bar medewerkster maar ook doordat de bezoekers respect en begrip hadden voor elkaars belevingswereld en na afloop gingen de bezoekers dan nog een hapje eten in de directe omgeving van de bijeenkomst om dan weer richting huis te gaan.

Een heel grappig voorval tijdens een van de bijeenkomsten was dat er werd aangebeld en voor de organisator en de bezoekers het in de gaten hadden stonden er ineens een aantal brandweermannen boven in de ruimte dat was wel even schrikken voor de bezoekers maar wij denken voor de brandweermannen nog meer om daar een aantal volwassen mannen in luiers of in baby outfit te zien zitten of zien rondlopen. Zeker weten dat die wat te vertellen hadden thuis van wat ze nu hadden meegemaakt. Wat was er nu gebeurd de avond er voor was er op de 1e etage ook een bijeenkomst geweest van een andere groep welke niets met ab/dl te maken had en die hadden de boel opgeruimd na afloop en daarbij hadden ze asbakken leeggegooid in de vuilniszak en daar zat nog een brandende peuk in en dat was gaan smeulen waardoor er brand alarm was afgegaan bij de brandweer en die waren met alle spoed naar het pand gekomen.

In die tijd was de ab/dl scene in Nederland relatief veel kleiner dan dat deze anno 2019 is maar toch waren er in die tijd al zo een 20 tot 30 mensen tijdens de bijeenkomst en voor die tijd mogen we gewoon zeggen dat het een goed lopende bijeenkomst was mede daar er op andere bijeenkomsten die later elders werden gehouden zegt onze beheerder dat er slechts een handje vol bezoekers waren en deze bijeenkomsten gewoon niet levens vatbaar waren en dus ook weer snel verdwenen.

De bijeenkomst in Rotterdam is gestopt omdat de organisator geen tijd meer er voor had door zijn werk en er geen opvolger te vinden was. Maar ook doordat de gemeente Rotterdam rond de eeuwwisseling het plan had om alle vooroorlogse panden die het bombardement van mei 1940 hadden overleeft wilden slopen mede ook door de slechte staat van de panden waaronder ook het pand behoorde waar de bijeenkomst werd gehouden. Alleen het meest belachelijke is dat anno 2019 het pand er min of meer nog steeds staat en dus niet gesloopt is maar slechts renovatie is toegepast omdat de gemeente Rotterdam niet het geld had of niet bereidt was om de mensen uit te kopen waardoor de panden gesloopt konden worden. 

Wel is in de tijd dat bekend werd dat de bijeenkomst in Rotterdam zou stoppen de bijeenkomst in Den Haag ontstaan namelijk die van crèche bébé en deze bestaat anno 2019 nog steeds en dat mogen we ook wel een uniek iets noemen dat een luierbijeenkomst al meer dan 20 jaar bestaat.