HOME » 031 WASBARE LUIERS

Veel mensen binnen de adultbaby scene in Nederland met name hun meteen leeftijd onder de 40 jaar zullen zeer waarschijnlijk niet of nauwelijks ooit wasbare luiers gedragen hebben in hun leven. Omdat dit de generatie is welke is opgegroeid in een tijdperk dat de wegwerp luier in Nederland ruim voldoende op de markt was en eigenlijk min of meer de wasbare luier al had verdreven. 

De oudere generatie welke actief is binnen de adultbaby scene en daarmee bedoelen wij van adultbabyspeelparadijs hun die in de 60er jaren of eerder zijn geboren zullen zich vast de wasbare luiers nog wel herinneren namelijk vierkante lappen welke doormiddel van veiligheidsspelden werden vastgemaakt. Een grote ramp destijds zullen velen zich ongetwijfeld herinneren uit de tijd dat ze als baby of peuter deze vierkante lappen droegen en ze tijdens een verschoning weer eens geprikt werden door zo een veiligheidsspeld tijdens het vastmaken van de luier.

Ook was het zo dat deze luiers altijd gedragen moesten worden met daarover een plastic of rubber beschermbroekje welke er voor diende dat de urine welke in de luier zat niet in kleding of beddengoed terecht kwam omdat de wasbare luier niet zoals de huidige wegwerpluiers een of ander materiaal bevatte welke de urine in de luier omzet naar een of andere gelei. 

Wel beweren moeders, verzorgers en vooral opvoedkundigen dat peuters in die tijd dat er wasbare luiers werden gedragen veel eerder zindelijk waren dan nu in het tijdperk dat ze allemaal Pampers dragen waarbij ze niet of nauwelijks voelen dat hun luier nat is omdat ze erin geplast hebben. Maar wij van adultbabyspeelparadijs denken ook dat heel veel moeders van vandaag heel erg blij zijn dat ze niet meer dagelijks wasbare luiers behoeven uit te spoelen zoals in het verleden omdat veel mensen in die tijd nog geen wasmachine hadden en de luiers met de hand gewassen werden.

Ondanks dat de wegwerpluier steeds meer zijn intrede deed op de luiermarkt bleven de ontwikkelingen bij de wasbare luiers niet achter. Zo kwam bij de wasbare luier ook de voorgevormde broekluier model op de markt eerst met klittenband sluiting en later zelfs met drukknoop sluiting. Ook had men ingezien dat de plastic of rubber broek welke over de wasbare luier gedragen diende te worden niet meer bij deze tijd paste en ontwierp men een wasbare luier welke voorzien is van een speciale coating laag welke dient als vervanging van het plastic of rubber broekje wat diende als bescherming dat de kleding en het bed droog en schoon bleven. Deze coating laag broeide minder en zorgde ervoor dat er minder luieruitslag was hetgeen voorheen enorm vaak voorkwam dat dragers van wasbare luiers luieruitslag hadden.

Ook gingen eind vorige eeuw milieu bewegingen klagen over de enorme afvalberg luiers van hoe slecht of dit wel niet was voor het milieu. En daarbij waren er zelfs gemeenten die hierin mee gingen dat wegwerpluiers schadelijk zijn voor het milieu en die gingen subsidies geven aan ouders die bereidt waren na de komst van een baby om wasbare luiers te gaan gebruiken i.p.v. wegwerp luiers zoals Pampers. Wij van adultbabyspeelparadijs zijn van mening dat veel ouders alleen maar zwichten om wasbare luiers te gaan gebruiken vanwege de enorme subsidie die men kreeg van de gemeente maar toch veel minder omdat ze in eens zo milieu bewust zijn geworden.

Het rare is dan wel dat sommige gemeentes subsidies gaven voor het gebruik van wasbare luiers voor baby's en peuters omdat ze zo milieu bewust waren geworden ineens wat ze de burger doen voorkomen en doen geloven. Dan is het eigenlijk best wel vreemd en raar te noemen dat gemeentes zich dan nooit hebben gericht op mensen met incontinentie waarvan er ruim 1.000.000 in Nederland zijn en die naar de mening van adultbabyspeelparadijs veel vervuilender zijn met hun incontinentie luiers omdat hun luiers veel groter zijn al maar misschien nog veel belangrijker is dat deze mensen met incontinentie ook nog eens veel langer luiers gebruiken dan baby's en peuters die veelal minder dan 4 jaar luiers dragen is het zo dat mensen met incontinentie in de meeste gevallen een veelvoud van deze tijd luiers dragen.

Dat de gemeentes daar geen subsidies voor hebben aangeboden heeft waarschijnlijk te maken dat de grootste leverancier van incontinentie materiaal waar toe ook luiers voor volwassenen toe behoren namelijk Tena dit wel even tegen had gehouden omdat deze heel veel invloed heeft en zeer bepalend is in Nederland. Ze hebben een behoorlijke vinger in de pap met name bij apotheken, medische speciaalzaken maar nog meer bij zorginstellingen en verpleeghuizen en behalen daar enorme verkoop cijfers en winstmarges binnen en dat weet men heel goed af te schermen. En zullen ze er alles aan doen om de wasbare luier voor volwassenen van de markt te houden en daarom ziet men ze in Nederland niet of nauwelijks. 

Toch worden ze wel aangeboden in Nederland namelijk door bedrijven welke zich richten op volwassenen met incontinentie maar we zeggen er meteen bij dat ze vrij prijzig zijn en daarbij komt ook nog eens dat de zorgverzekeraar ze alleen bij zeer hoge uitzondering vergoed als er bijvoorbeeld sprake is dat men geen wegwerp materiaal kan dragen bijvoorbeeld door huid irritatie door het materiaal welke in wegwerpluiers zit welke vocht omzet naar een gel. We weten vanuit betrouwbare bronnen binnen de doelgroep incontinentie patiënten dat zorgverzekeraars echt heel vervelend en lastig kunnen zijn als het gaat om de vergoeding van wasbare luiers waardoor veel mensen dan zoiets hebben van ik betaal ze zelf wel want al dat gezeur met de zorgverzekeraar zie ik niet zitten terwijl het toch zo naar onze mening moet zijn dat iemand met incontinentie die in aanmerking komt op volledige vergoeding van zijn of haar materiaal door de zorgverzekeraar naar ons idee zelf mag bepalen welk materiaal het best bij hem of haar past en niet dat een zorgverzekeraar bepaald dat men alleen wegwerp materiaal mag gebruiken waarschijnlijk onder druk van fabrikanten van wegwerpluiers in Nederland.