000 HOME » 08 LUIERS » Niet alles is een luier

Niet al het absorberende materiaal op de markt voor opvang van urine en/of ontlasting is ook daadwerkelijk een luier

Helaas zien wij maar al te vaak dat veel mensen al het materiaal wat er op de markt is voor de opvang van urine en/of ontlasting als luier aanmerken en ook vaak zo noemen. Wij willen toch wel even mededelen dat zeer zeker niet al het absorberende opvang materiaal voor mensen met incontinentie ook daadwerkelijk luier genoemd mogen worden.

De zogenaamde inleggers of verbanden alsmede de pull up broekjes die er op de markt zijn vallen onder deze categorie die zeer beslist niet als luiers aangemerkt mogen worden. En wel om een aantal redenen namelijk allereerst kunnen deze absorberende verbanden, inleggers en pull up broekjes maar heel weinig vocht opnemen in principe zijn deze ook bestemd voor het opvangen van druppels urine of kleine hoeveelheden want ze zijn bij een flinke plas al meteen verzadigd en zeer grote kans dat ze dan doorlekken. Mede daarom worden deze dan ook als absorberend materiaal gezien maar niet als luier.

Onder luiers verstaan we als we over wegwerp of disposable materiaal spreken absorberend materiaal welke doormiddel van plakstrips goed en strak om het middel aansluiten welke een of meerdere flinke plassen kunnen volstaan zonder te lekken en daarnaast ook nog eens geschikt zijn voor de opvang van ontlasting. Men noemt dit ook wel pamper modellen omdat ze heel veel lijken op de luiers voor baby's en kinderen qua model welke ook doormiddel van plakstrips tot een strak om de billen zitten de broek uitziet welke meerdere plassen en ontlasting vast houdt. Een luier voor volwassen heeft minimaal al een opvangcapaciteit van zo rond de 3 liter maar vaak er over. 

En we begrijpen dan ook dat het best wel verwarrend is ook gezien het enorme aanbod aan absorberend materiaal dat er op de markt is voor de opvang van urine en ontlasting voor volwassenen met incontinentie omdat dit eigenlijk de doelgroep is waarvoor het materiaal op de markt wordt gebracht en deze doelgroep ziet vaak al de bomen door het bos al niet meer door het enorme aanbod aan materiaal en raakt er de klus al door kwijt laat staan een adultbaby welke alleen voor de lol draagt dat deze helemaal de klus kwijt des te begrijpelijker dat deze het verschil al helemaal niet meer weet mede daar het materiaal veelal door fabrikanten absorberend incontinentie materiaal wordt genoemd omdat de term luiers nog al erg gevoelig ligt bij mensen met incontinentie omdat velen met incontinentie luiers met baby's en kleine kinderen associëren en het laatste wat mensen met incontinentie willen is dat ze als een baby of kleinkind worde  gezien omdat ze luiers dragen daarom dat ze zich enorm afzetten tegen de term luiers als het gaat om luiers voor volwassenen waarom dat onzinnige gedoe om voorwerpen of producten een andere benaming te geven omdat de naam je niet aanstaat. Je noemt een auto toch ook geen rijdend voertuig noem dan ook gewoon een luier een luier en een incontinentie verband, inlegger of pull up broekje gewoon ook gewoon bij de naam zoals ze heten en geef gewoon duidelijkheid zoals het behoord.