00 HOME » 11 OPVANG CAPACITEIT » Luiers met SAP

Wat is nu precies SAP welke in een luier zit

Dé grote revolutie voor luiers is de ontwikkeling van de super absorberende polymeren (SAP). Deze korrels zijn in staat een grote hoeveelheid vocht op te nemen en vast te houden. Een SAP-korreltje kan zo ver opzwellen dat het 99% uit water bestaan. De absorptiecapaciteit neemt wat af wanneer er zouten in het water zitten, zoals het geval is bij urine. De korrels zwellen dus op tot een soort gel, die droog aanvoelt. Wanneer je erop drukt, komt de urine er niet uit. Ook ongewenste geurtjes worden zo opgesloten.

Dankzij het steeds verder verbeteren van deze SAP, is het nu geen probleem om luiers te ontwikkelen die in staat zijn vele liters urine op te nemen. Daar zit de beperking hem niet meer. De grootste problemen vandaag de dag zijn doorlekken (omdat een product niet goed aansluit), nare geurtjes en de zichtbaarheid van producten onder kleding.
Tot enkele jaren geleden was de maximale opname van producten ongeveer 3 liter. Daar kwamen toen, op verzoek van gebruikers, producten bij met een opname van 4 liter, zoals de TENA Slip Ultima. Dit was bijvoorbeeld op verzoek van verzorgenden in instellingen die zagen dat verstandelijk beperkten in de douche of het zwembad grote hoeveelheden urine dronken. Of mensen die zeer veel drinken en dit er allemaal ’s nachts uitplassen.

De producten met zeer grote opvang zijn een succes. Wij zien en horen dat veel mensen er gebruik van maken. Bijvoorbeeld omdat ze het product met de grootste opvang kiezen voor in bed. Ze willen geen enkel risico nemen en betalen daar graag wat meer voor. Ook wordt het ingezet wanneer mensen op vakantie gaan en in het vliegtuig willen kunnen zitten, zonder zich zorgen te maken. Ook horen we dat mensen ze gebruiken om na een avondje doorzakken gegarandeerd droog de nacht door te komen.