000 HOME » 13 HANDICAP, INCONTINENTIE EN ADULTBABY ZIJN » Slechte voorzieningen voor mensen met incontinentie

Nog steeds weinig of geen goede voorzieningen voor incontinentie patiënten voor verschonen van luier onderweg 

Het is anno 2019 wel beschamend te noemen dat er in Nederland nog steeds weinig of geen goede gelegenheden zijn waar volwassenen die een luier dragen hun luier kunnen verschonen en dit verbaast ons eigenlijk wel mede daar wij weten dat Nederland ruim 1 miljoen mensen met incontinentie telt mogen we toch wel zeggen dat dit wel heel erg bedroevend te noemen is dat ongeveer 1 op de 17 mensen in Nederland op het moment  met incontinentie te maken heeft en wetende dat Nederland aan het vergrijzen is en er dus meer incontinentie patiënten bijkomen de komende jaren mag men daar wel is wat aan gaan doen om betere voorzieningen aan te brengen.

Of het nu gaat om gelegenheden voor dames of heren het is gewoon zeer slecht gesteld in Nederland als het gaat om een ruimte waar je als luier drager of het nu om medische redenen dus incontinentie is of dat men gewoon voor de lol luiers draagt omdat men adultbaby of luierliefhebber is het is een veel gehoorde klacht van met name mensen met incontinentie die daar het meeste hinder van ondervinden.

Er zijn een aantal zaken waar je tegen aanloopt als je een luier draagt en deze moet verschonen allereerst dat de openbare toiletten in Nederland veelal te smerig en te ranzig zijn om daar fatsoenlijk je luier te kunnen verschonen. Dit heeft deels te maken met de mentaliteit en het fatsoen van de bezoekers van de openbare toiletten die niet zo nauw kijken en vaker naast te pot pissen dan er in waardoor het toilet er vaak uitziet of dat er net een watersnoodramp heeft plaats gevonden en men haastig opzoek moet naar een plek voor droge voeten te behouden. Ik denk dat we dit wel allemaal herkennen. Ook zijn er zelfs figuren die het presteren om naast de pot te schijten of anders op de wc bril te ranzig voor woorden maar helaas het gebeurd zodat het naar ons idee nog beter is om in een varkensstal je te gaan verschonen dan in zo een toilet want wij gaan over ons nek van zulke gelegenheden waar we ons moeten verschonen welke gewoon te smerig zijn om er gebruik van te maken en dan bedoelen we bijvoorbeeld toilet in de trein of daar waar niet constant iemand zit om de boel schoon te houden. Het lijkt dan wel of bij sommigen de stoppen doorslaan en ze denken dat ze er maar een zooitje van moeten maken.

Een ander punt is dat de ruimtes al zijn ze dan wel keurig netjes omdat ze steeds worden onderhouden door een toiletjuffrouw in de regel heel erg klein zijn te noemen waardoor het bijna onmogelijk is om fatsoenlijk je luier te verschonen omdat de  niet of nauwelijks de ruimte hebt om dit te doen zo krap is de ruimte. Wij begrijpen ook wel dat het niet altijd mogelijk is om ruime toiletten te maken vaak ook door ruimte gebrek zoals bij horeca gelegenheden waar deze vaak in een achteraf hoekje zijn geplaatst omdat men de ruimte welke het toilet inneemt liever zou hebben gebruikt voor de horeca gelegenheid voor tafels en stoelen omdat dit meer geld opbrengt dan een ruim toilet en dit is als je het zakelijk bekijkt ook wel logisch te noemen maar voor mensen die een luier moeten verschonen op een toilet niet bepaald fijn en handig te noemen deze zeer smalle toiletten.

Is het zo dat op de dames toiletten vaak nog een afval emmertje staat op het toilet waar je overigens niet of nauwelijks een incontinentie in kwijt kunt of deze is meteen al tot de nok toe gevuld. Is het zo dat deze op de heren toiletten overal ontbreekt zodat het voor heren al een heel stuk moeilijker wordt om een luier te vervangen op het toilet omdat men eigenlijk de gebruikte luier nergens kwijt kan. Je kan dan twee dingen doen de eerste is vrij asociaal te noemen maar helaas zien wij in praktijk dat dit wel gebeurd dat men gewoon de gebruikte luier in de toilet ruimte achter laat of men moet de gebruikte luier mee nemen uit de toilet ruimte en dan in een vaak veel te kleine afvalbak bij de ruimte waar men de handen wast moet weggooien of beter gezegd moet proberen de luier er in te proppen omdat deze afvalbak veelal niet geschikt is om een luier in te stoppen maar slechts bedoeld is om papieren handdoekjes die gebruikt zijn in te stoppen en daarbij vaak ook nog eens overvol zijn. In veel horeca gelegenheden is het vaak ook nog eens zo dat men niet eens een afval emmer bij de kraan heeft staan waar men de handen wast omdat men een apparaat aan de muur heeft hangen om de handen te drogen waardoor het zo en zo al niet mogelijk is om een gebruikte luier fatsoenlijk weg te gooien op een discrete manier. In de loop der tijd weet je als incontinentie patiënt of luierdrager wel door ervaring welke zaak je moet vermijden omdat je daar gewoon niet je luier kunt verschonen op een discrete manier want lijkt ons toch dat je niet ergens naar binnen gaat waar ze een toiletruimte waar niet eens een afval emmer staat om je gebruikte luier in te kunnen gooien want wij voelen er weinig voor om met een gebruikte luier uit het toilet te moete komen en te moeten vragen aan het personeel waar we deze kunnen weggooien dit lijkt ons een beetje te belachelijk voor woorden. 

Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die zeggen dan maak je toch gebruik van het invaliden toilet probleem opgelost. En dat is nu net het probleem was het maar zo gemakkelijk als dat sommigen denken want het probleem is juist dat er onvoldoende van deze invaliden toiletten zijn in Nederland. Qua ruimte zijn ze uitstekend om je luier te verschonen daar hoor je ons niet over klagen maar het probleem zit zich in dat er gewoon veel te weinig invaliden toiletten zijn want helaas vindt men deze niet overal. De meeste horeca gelegenheden beschikken niet eens over een invaliden toilet. De invaliden toiletten vindt men veelal in grote ruimtes zoals een ziekenhuis, trein station, luchthaven of een winkel centrum en soms ook in grote warenhuizen maar zeer zeker niet overal. Met name in grote winkel centrums zie je vaak dat men slechts 1 invaliden toilet heeft op een locatie terwijl er wel diverse gewone toiletten te vinden zijn verspreid over het winkel centrum met als gevolg vaak enorme wachtrijen bij het invaliden toilet omdat er gewoon te veel mensen dan gebruik moeten maken van slechts 1 gelegenheid om gebruik te kunnen maken van het invaliden toilet. Vaak is het ook nog zo dat het invaliden toilet tevens dient als baby verschoonruimte en dat is helemaal een ramp te noemen dan want als er toevallig net een moeder bezig is om haar baby te verschonen in de ruimte waar ook het invaliden toilet is dan kan je wel even de krant gaan uitpluizen voordat deze klaar is. 

Ook zijn er gelegenheden waar men beschikt over een invaliden toilet  annex baby verschoon ruimte waar men bij de balie om de sleutel moet vragen om gebruik te kunnen maken van de ruimte. Zo is dat o.a. vaak bij wegrestaurants en grote tankstations langs de snelweg hetgeen ook in het buitenland veelal het geval is. Om eerlijk te zijn vinden wij dit zelf vrij lastig en irritant om te moeten vragen om de sleutel zeker als men incontinent is en niet afhankelijk is van een rolstoel of dat niet direct zichtbaar is dat men een medische beperking of handicap heeft wordt regelmatig gevraagd waarom men de sleutel wil hebben hetgeen niet alleen wij van adultbabyspeelparadijs maar met ons vele andere mensen met incontinentie een enorme inbreuk op onze privacy vinden om tegen iemand aan een balie te moeten uitleggen waarom wij de sleutel willen hebben van het invaliden toilet. En daarom dat wij ook zeggen laat deze deur gewoon open zodat men gebruik kan maken van deze voorziening zonder dat men behoeft te zeggen dat men incontinent is want dit gaat naar ons idee zeker de medewerker of medewerkster aan de balie niets aan dat iemand incontinent is en daarom gebruik wil maken van het invaliden toilet.

In Nieuw Zeeland hebben ze daar een veel betere oplossing voor namelijk een pasje welke je kunt laten zien  waaruit blijkt dat iemand incontinent is en in Amerika hebben ze een app voor op de telefoon waarmee je kunt laten zien dat je incontinent bent en waarmee je voorrang krijgt in de rij om naar het toilet te gaan. Misschien een idee om zoiets ook in Nederland in te voeren maar nog beter zal zijn deze kaart en appp met daarbij meer toiletten die wat ruimer zijn zodat je ook je luier kunt verschonen in de ruimte en waar men ook discreet het materiaal kan weggooien.