000 HOME » 13 HANDICAP, INCONTINENTIE EN ADULTBABY ZIJN » Wantoestanden in zorgcentra

Enorme chaos en wantoestanden in zorginstellingen door bezuiniging

We weten allemaal dat de regering maar ook de zorgverzekeraars enorm bezuinigen op de zorg en dat zien we dan ook terug binnen zorginstellingen zoals revalidatie centrums maar ook binnen verpleeghuizen en bejaarden huizen terwijl Nederland aan het vergrijzen is.

Het is echt te triest voor woorden, beschamend en zorgelijk te noemen dat een welvarend land als Nederland bezig is om de zorg helemaal af te breken en kapot te maken door de bezuinigingen. 

Ook wij van adultbabyspeelparadijs hebben dit zelf ervaren de enorme bezuinigingen binnen zorg instellingen. Een van onze teamleden heeft een tijdje geleden noodgedwongen in een revalidatie centrum doorgebracht en heeft daar aan de lijve meegemaakt de enorme bezuinigingen. Op de afdeling waar ons teamlid verbleef zaten zo een slordige 20 patiënten waarvan het overgrote deel in een rolstoel zat en waaronder heel veel oudere mensen die gevallen waren en een heup gebroken hadden waaronder zelfs ouderen die de 90 ruim gepasseerd waren en dus door hun hoge leeftijd een veel langere revalidatie periode nodig hebben dan een jong persoon. 

Dan is het wel bedroevend te noemen dat er avonds maar 2 verpleegkundigen  aanwezig waren  welke de patiënten moesten helpen om in bed te komen en vaak ook nog eens moesten voorzien van een luier voor de nacht wegens incontinentie. Ons teamlid zag ook dat de werkdruk bij het personeel enorm hoog was en dat men al begon om 8 uur de patiënten naar bed te helpen omdat ze het anders niet haalden met de tijd omdat er ook nog veel administratief werk gedaan moet worden voor de overdracht van de wacht aan de nachtploeg. Ook maakte ons teamlid mee dat men deze al om 8 uur naar bed wilde helpen waarop deze vroeg of het zo was dat de mensen na sesamstraat hier naar bed gingen en zei dat deze tijd wel erg belachelijk is en dus graag later naar bed wilde waarop dan gezegd werd dat men dan moest wachten tot na 11 uur avonds omdat dan de nachtploeg de dienst had overgenomen omdat ze het anders niet haalden omdat veel ouderen enorm veel tijd en zorg nodig hebben voor ze eindelijk in bed liggen. 

Ook zag ons teamlid dat in de ochtend het geregeld voor kwam dat patiënten pas na 10 uur uit bed werden gehaald en dan gewassen werden en geholpen werden met aankleden waardoor ze pas konden gaan ontbijten na 11 uur terwijl de lunch al weer om half 1 was. Hetgeen ons teamlid ook een keer overkwam dat deze pas na 10 uur uit bed werd geholpen terwijl deze diabetes patiënt is  en dat ook duidelijk had aangegeven dan is het wel zo dat men ontbijt brengt die men op bed kan eten maar het lijkt ons niet fijn als je incontinentie patiënt bent met diabetes dat je in je vuile nacht luier zit te ontbijten in je kamer op bed en als men daar dan wat van zegt krijg je als antwoord ja sorry we doen om en om met de patiënten uit bed halen. Wij van adultbabyspeelparadijs begrijpen dat men alle patiënten de mogelijkheid wil bieden om te kunnen ontbijten in de eetruimte op de afdeling maar men door zware onderbezetting niet iedereen om half negen aan de eettafel kan krijgen. Ook zag ons teamlid dat men op de dag veel werkt met stagiaires die een opleiding voor verpleegkundige tot zelfs arts volgen. Of deze stagiaires daadwerkelijk ook iets leren tijdens hun stage periode hebben wij zelf enorme twijfels over mede daar ze geen patiënten zelf uit bed mogen helpen welke niet zelfstandig uit bed kunnen komen en ze eigenlijk niet meer mogen dan het verschonen van luiers en eventueel helpen bij het naar het toilet gaan en de bedden opmaken dus eigenlijk weinig of niets meer en minder mogen doen dan het eenvoudige werk of beter gezegd de rot klusjes. Maar de patiënt zelf wordt daardoor zeer zeker niet eerder geholpen om sneller in de eetruimte te komen en al zeker niet als deze niet zelfstandig uit bed kan komen door een beperking of handicap en de stagiaires leren naar ons idee er niks mee om alleen maar een po te mogen leeggooien of een luier te mogen verschonen of te helpen om naar het toilet te gaan als men niet incontinent is.

Ook was een veel gehoorde klacht van met name oudere mensen die niet incontinent waren maar slecht ter been waren en veelal in een rolstoel zaten of met een rollator liepen en hulp nodig hadden bij het naar het toilet gaan welke een soort van alarmknop om hun nek hadden waarop ze moesten drukken als ze op het toilet geholpen waren en klaar waren op het toilet dat men vaak ongeveer die knop bijna stuk had gedrukt door de vele malen dat men op die knop heeft moeten drukken voordat er iemand kwam om ze van het toilet af te helpen omdat het personeel gewoon te druk bezig was en men zwaar onder bezet was hetgeen ons teamlid regelmatig hoorde van patiënten welke soms wel meer dan een kwartier zaten te wachten voor ze van het toilet werden geholpen. 

Voor het ontbijt en de lunch was slechts een iemand die speciaal hiervoor was aangesteld en moest zorgen dat de patiënten voorzien werden van brood, beleg, melk, koffie en thee. Waarbij het ook nog zo was dat er patiënten bij zaten met name ouderen die zelf hun brood niet meer konden snijden en smeren waardoor er hulp nodig was van personeel waardoor de werkdruk op de persoon welke voor ontbijt en lunch zorgt enorm groot was en regelmatig moesten de stagiaires dan bijspringen wat ze dan ook deden maar je merkte volgens ons teamlid dat de stagiaires er niet echt blij mee waren omdat ze iets wilden leren waar ze wat aan hadden voor hun studie en niet dat ze er waren om boterhammen te smeren en te snijden. En ons teamlid heeft ook wel in de periode dat deze verbleef daar dat door stagiaires daar over geklaagd werd omdat ze vonden dat ze weinig tot niets leerden op deze manier en daar kunnen wij ons wel iets bij voorstellen. Bij het avond eten de warme maaltijd was het zelfs zo dat de middag/avond ploeg dat even tussen neus en lippen door moest doen tijdens de zorg momenten. De warme maaltijden werden in kant en klaar bakken aangeleverd welke in een hete luchtoven  werden geplaatst en op deze manier werd echt letterlijk alles bijna tot moes doorgekookt waardoor er allereerst geen geur of smaak zat aan de maaltijden maar ook alle vitamine uit de groenten was gekookt wat ons inziens niet de bedoeling is van een warme maaltijd en zeker niet bij patiënten die aan het herstellen of revalideren zijn. Tijdens het avond eten was er dan regelmatig een uitzendkracht die voor pak weg 3 uurtjes kwam om te helpen het eten opdienen en om de tafels af te ruimen en de borden en het bestek in de snel spoeler te zetten en vervolgens er weer uit te halen en  de borden en het bestek op te bergen en de patiënten na het avondeten moest voorzien van koffie of thee . Deze uitzendkracht kwam als deze kwam opdagen veelal van 5 tot 8 uur nadat de stagiaires naar huis waren en het vaste personeel van de middag/avond ploeg enigszins werden ontlast en zich met de zorg konden bezig houden zoals het uitdelen van medicatie tijdens het avondeten en het voorbereiden om de mensen na 8 uur al naar bed te brengen en te helpen met het naar bed gaan.

Bij de revalidatie is de werkdruk ook enorm groot met name door de vergrijzing in Nederland en dat veel ouderen vallen en daarbij een heup of been breken waardoor de zorgcentra en revalidatie klinieken overvol zitten met als gevolg dat een fysio therapeut(e) of revalidatie therapeut(e) vaak meerdere patiënten  op het zelfde tijdstip moet helpen waarbij als de ene patiënt aan het fietsen wordt gezet men met de andere patiënt loop oefeningen gaat doen en men eigenlijk ook personeel te kort komt om alle patiënten te kunnen helpen en daarom is de therapie onder begeleiding vaak maar 30 minuten per patiënt per dag wat eigenlijk gewoon veel te weinig is voor een goed herstel en moet men zelf verder oefenen op de verpleeg afdeling en wordt er door de fysio of revalidatie afdeling een beroep gedaan op het verplegende personeel om te gaan oefenen met de patiënt op de verpleeg afdeling wat er dan vaak bij inschiet omdat het verplegende personeel al handen te kort komt met de verzorging en verpleging van de patiënten en daardoor vaak niet aan de vraag van fysio of revalidatie kan voldoen door de enorme werkdruk spijtig genoeg. 

Noch beschamender is het dat een hoofd nachtzuster door de bezuiniging 2 of meer verdiepingen moet aflopen om de boel te controleren of er geen problemen zijn met patiënten. Wat naar het idee van adultbabyspeelparadijs totaal on verantwoordelijk is want bij echt calamiteiten kan een hoofd nachtzuster en per afdeling 2 man personeel voor de nacht dit naar ons idee niet oplossen en de werkdruk en stress bij het personeel neemt hierdoor alleen maar toe.

Daarom wordt het tijd dat de regering en de zorgverzekeraars eens gaan inzien dat deze situatie echt uit de hand gaat lopen het ten kosten gaat van patiënten welke afhankelijk zijn van zorg maar ook ten koste gaat van het personeel omdat er een  enorme werkdruk op hun afkomt welke stress en veel ziekte tot gevolg heeft waardoor men nog meer onderbezetting heeft en men vaak een beroep moet doen op uitzendkrachten en stagiaires die niet eens alle bevoegdheden hebben welke het gewone personeel wel heeft zoals het verstrekken van medicatie welke stagiaires en uitzendkrachten in veel gevallen niet mogen waardoor het personeel nog steeds enorme werkdruk voelt. Beste meneer Rutte en regering stop de 2 miljoen die u nu uitspaart omdat jullie  het afschaffen van de dividend belasting niet laat doorgaan eens in de zorg zodat er meer personeel kan komen zodat er weer goede zorg kan worden gegeven in zorginstellingen en de enorme werkdruk en stress bij het personeel afneemt en deze weer gemotiveerd is om in de zorg te werken en men niet overweegt om de zorg de rug toe te keren door alle problemen die er zijn binnen de zorg.

Ook ABZeeuwsmeisje haar moeder die zelf werkzaam is in de zorg en de problemen door de bezuinigingen dagelijks  meemaakt zegt dat het eigenlijk een onhoudbare zaak wordt deze bezuinigingen binnen de zorg door de regering en de zorgverzekeraars wetende dat Nederland aan het vergrijzen is en er dus steeds meer mensen afhankelijk worden van zorg. Ze zegt ik zie ook steeds meer collega's afhaken omdat het gewoon te zwaar wordt met name de enorme werkdruk die er is wat zorgt voor enorme stress bij het personeel met als gevolg enorm veel ziekmeldingen. Waardoor er nog meer werkdruk op het personeel ontstaat. Ze zegt ook dat ze ook merkt dat steeds minder jongeren interesse hebben om in de zorg te gaan werken en daarom is het volgens haar ook steeds moeilijker om goed personeel te vinden die nog gemotiveerd zijn om in de zorg te werken.